Paribasa Bahasa Sunda

Paribasa te’h omongan anu mangrupa kalimah atawa beungkeutan kecap anu geus matok, teubisa dirobah.

Conto paribasa bisa di tetenan ieu dihandap :

  •  Mamatahan ngojay kameri = Mapatahan ka jalma anu geus ahlina.
  •  Lauk buruk milu mijah = Pipilueun nyarita atawa ilu bingung kana sarupa urusan.
  •  Jati kasilih ku junti = Kahirupan pribumi kae’le’hken ku se’mah (pendatang).
  •  Ade’an ku kuda beureum = Ngarasa agul ku barang meunang nginjeum.
  •  Cul dog-dog tinggal igel = Pagawe’an poko diantepkeun kalah migawe’ nu teu perlu.
  •  Jabung tumalapung sabda kumapalang = Milu nyarita bari ngarumasakeun taya kabisa, tapi lantaran kapaksa.
  •  Agul ku payung butut = Jalma anu sok nyaritakeun ye’n mane’hna turunan me’nak baheula, sanajan ayeuna hirup taya kaboga.
  •  Ambek nyedek tanaga midek = Kacida ambekna ngan moal bisa ngalawan lantara moal pi kakuaten.
  •  Balungbang timur caang opat welas, jalan ge’de’ sasapuan = ridha, ikhlas, sukapisan.
  •  Banda tatalang raga = leuwih hade’ ngorbanken harta tibatan awak.
  •  Adat kakurung ku iga = Lakulambah kurang hade’ anu he’se’ di leungitkeuna.
  •  Cikaracak ninggang batu laun laun jadi kegok = Awahing ku leukeun laun-laun jadi bisa.
  •  Datang kate’njo tarang, undur kate’njo awak = tatakrama anu amitan, ne’mbongkeun ye’n taya geuneuk maleukmeuk atawa teu se’rong salingkuh
  •  Endog saparatangan tara megar kabe’h = Di antara dulur-dulur saindung sabapa sok aya bae’ nu teupati alus milikna.
  •  Gasik nampi gancang narima = Ngabage’akeun tamu (Se’mah) ku budi jeung bahasa nu hade’.
  •  Henteu gedag bulu salambar = Henteu sien atawa henteu gimir saeutik-eutik acan.
  •  Teu busik bulu salambar = Salamet atawa meunang kaunggulan, henteu kabeunangan ku musuh.
  •  Lain palid ku cikiih, lain datang ku cileuncang = Lain jalma nu sadar-sadar, tapi datang ku sabab bog tujuan nu tangtu.
  •  Mangkok emas eusi madu = Jalma anu omonganana, lampahna, nei ka hate’na hade’.

Posted on Januari 16, 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Tinggalkan komentar.

Berikan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

Ikuti

Get every new post delivered to your Inbox.

%d blogger menyukai ini: